magic Musrooms

Paddo’s als oplossing voor depressie?

Geschreven door Joseph Santiago

Depressie verpest levens

Zijn Paddo’s een oplossing voor depressie? Het wordt geschat dat zoveel als 264 miljoen mensen op de wereld op een of andere manier geraakt zijn door depressie. Zei het zelf, of in hun omgeving. Om nog maar niet te spreken over andere geestesaandoeningen die wel aan depressie raken, maar hun eigen diagnose kennen, zoals OCD (Obsessive Compulsive Disorder).

Als je ooit een depressie hebt gehad, dan begrijp jij precies hoe dat je daarvan van slag kunt raken. Alles is teveel en je kruipt liever in je schulp waar je je verschuilt van anderen. Zelfs het uit het bed komen in de ochtend is zwaar, om nog maar niet te spreken van werken, studie, familie, vrienden.. Of misschien ben je zo ver doorgeslagen in je depressie dat je te maken krijgt met zelf-destructief gedrag zoals verslaving aan een substantie (of meerdere). Hoe dan ook: voor jezelf zorgen gaat nauwelijks meer – een douche lijkt een bergbeklimming. 

Depressie kan letterlijk levens verpesten. In de social media cultuur van tegenwoordig is het lastig om aan te komen met negatieve gevoelens. Iedereen lijkt gelukkig, dus waarom lukt dat mij niet? Gezien het sociale taboe op dergelijke antwoorden kiezen veel mensen met depressie ervoor om het stil te houden. Als het sociale leven op een gegeven moment helemaal stil loopt, wordt de negatieve gedachte spiraal alleen maar bevestigd. 

Er zijn gelukkig verschillende behandelingen voor depressie en neerslachtigheid. Voorbeelden hiervan zijn lichamelijke beweging, gezond te eten en medicijnen in de vorm van bijvoorbeeld anti-depressiva. Recentelijk zijn experts echter begonnen met het bestuderen van de ingredienten/ stoffen die paddenstoelen hun psychedelische werking geven. Paddo’s bevatten net als truffels Psilocybine. De resultaten van deze studies waren zeer veelbelovend. 

Het gevaar bij het voorschrijven van anti-depressiva

Wanneer mensen op bezoek gaan bij hun dokter om uit hun depressie te komen, krijgen ze al snel medicijnen vorogeschreven zoals Prozac, zonder dat er echt goed naar je geluisterd is betreft waar je mee zit. 

Prozac en vergelijkbare anti-depressiva helpen om de serotonine levels in je hersenen te verhogen. Serotonine wordt ook wel het geluksstofje in je hoofd genoemd. Wanneer er veel van vrijkomt dan voel je je goed. Ecstacy werkt bijvoorbeeld op het emmertje met serotonine in je hoofd en kiept het in een keer volledig om. Het geluksgevoel dat je beleeft als je een pil neemt kom door dit stofje.

Helaas werken anti-depressiva niet voor iedereen. Naast het feit dat het niet voor iedereen werkt, krijgen veel mensen last van nare bijwerkingen zoals duizeligheid, hartkloppingen, verlaagd libido, zweten, misselijkheid en een droge mond. De laatste drie bijwerkingen die we dan nog niet besproken hebben zijn eigenlijk symptomen van je depressie, maar worden versterkt door de pillen; angst, suïcidale neigingen en slechte nachtrust! Dit is nogal contra-productief, gezien je juist van deze symptomen van depressie af wilde! Dus de pil die je krijgt om beter te worden, versterkt je nu in je negatieve spiraal. Dit wil je voor niemand en zo zijn specialisten op zoek gegaan naar alternatieve geneeswijzen en behandelmethoden. 

Zo verschuift de focus van onderzoek nu naar psychedelica en hun positieve uitwerking op de menselijke psyche.

Paddo’s voor de behandeling van depressie

In tegenstelling tot door de dokter voorgeschreven medicijnen, zijn psychedelische medicijnen in staat om de hersenfunctie snel te veranderen. Hierdoor kunnen artsen, psychologen en psychiaters hun patiënten relatief snel helpen met hun problemen. De combinatie van psychedelica zoals paddo’s met gesprekstherapie is zeer succesvol gebleken. 

Onderzoek staat nog in de kinderschoenen, maar de eerste resultaten van de onderzoeken wijzen uit dat er positieve veranderingen zijn te merken bij patiënten met OCD, verslaving en angststoornissen. Dit kan echter nog maar het tipje van de ijsberg zijn gezien er nog veel onderzoek gedaan moet worden.

Hoe werken Paddo’s tegen depressie?

Het actieve bestanddeel in Paddo’s is Psilocybine. Dit is een psychoactief bestanddeel dat aanwezig is in meer dan 200 typen paddenstoelen. 

Psilocybine werkt door de diepgewortelde gedrags- en denkpatronen die verband houden met psychische stoornissen, los te maken.

According to findings by King’s College, London, the Psilocybin could help to ease and calm the parts of the brain which are responsible for controlling these behaviors, and subsequently, old patterns will fade or change entirely.

Those who came down from the high found that they had new insights on life and altered their perspectives on their problems. After being injected with Psilocybin, volunteers found that parts of the brain responsible for emotional thinking became a great deal more active. Not only that, but the reflective, self-conscious part of the brain became less active.