De Geschiedenis van Psychedelica 

Als we aan psychedelica denken, hebben onze hersenen nog steeds de neiging om automatisch paddo’s te koppelen aan de jaren 70, en bijna onmiddellijk roept het beelden op van tie-dye-shirts, woedende protesten en iconische afro’s. Het verhaal van het gebruik van psychedelica gaat echter ver terug in de geschiedenis, zelfs vóór het geschreven woord, waar individuen alleen rekenden op het feit dat wat de schimmel ook was die ze consumeerden, het goed was en het risico op ziekte waard was!

Wat zijn psychedelica?

Volgens de Amerikaanse Alcohol and Drug Foundation zijn psychedelica (ook bekend als hallucinogenen) een klasse van psychoactieve stoffen die veranderingen in perceptie, stemming en cognitieve processen veroorzaken. Psychedelica beïnvloeden alle zintuigen en veranderen iemands denken, gevoel voor tijd en emoties. Ze kunnen er ook voor zorgen dat iemand hallucineert – dingen zien of horen die niet bestaan of vervormd zijn. Er zijn veel verschillende soorten psychedelica. Sommige komen van nature voor, in bomen, wijnstokken, zaden, schimmels en bladeren. Anderen worden gemaakt in laboratoria.

De meest voorkomende vormen van psychedelica zijn psilocybine, LSD, Peyote, DMT, ayahuasca en MDMA, maar ze komen ook voor in andere stoffen. Het maakt niet uit in welke vorm het komt, er is een zekere reden dat culturen uit het verleden gunstige en levensveranderende eigenschappen hebben gebruikt bij het waarnemen van stemming en cognitieve processen bij mensen.

Psychedelica in de oude geschiedenis

Nu weten we dat psychedelica sinds hun ontdekking hun deel van mijden en schaamte hebben gehad, maar psychedelica werden ooit ook als iets exclusief spiritueels beschouwd! Het hallucinogene effect van psychedelica wordt al duizenden jaren gebruikt in spirituele en religieuze ceremonies en rituelen. Volgens onderzoek kunnen psychedelica ook een diepgaande invloed hebben gehad op de vorming van deze samenlevingen en religies.

Geschreven in de muren

In Noord-Australië werden rots-geëtste muurschilderingen met paddestoel-iconografie ontdekt, die dateren uit 10.000 v.G.T., wat de vroegste illustratie met een psychedelisch thema voorstelt. Dit wordt dan gevolgd naar Europa en Noord-Amerika; Er werden grotschilderingen gevonden waarop psilocybine-paddenstoelen te zien waren, die dateren uit 4.000 v.G.T.

De Grieken en hun goden

Er gaat niets boven een goed verhaal uit de Griekse mythologie, en een van deze verhalen stelt dat bij een Oud-Grieks Eleusinisch feest een speciale psychedelische drank betrokken zou kunnen zijn. In wat bekend staat als “The Eleusinian Mysteries”, namen de rituele aanwezigen een vloeistof in die psilocybine-paddenstoelen en Amanita-paddenstoelen bevatte, een behoorlijk krachtige melange!

Deze mysteries kregen hun naam omdat ze destijds in het geheim waren gehuld, met het risico van de dood als de wijsheid van de rituelen op de een of andere manier uit de aanwezigen zou worden gelekt. Vanwege deze harde straf vermeden sommige mensen deze over het algemeen. De ceremonies werden meestal bijgewoond door leden van de hogere klasse en prominente intellectuelen, kunstenaars en filosofen zoals de beroemde Plato, Homerus en Aristoteles.

“Het vlees van de goden”…

…is wat de inheemse Midden-Amerikanen dachten dat de paddenstoelen waren, en noemden het Teonanácatl, wat zich daar precies vertaalt! Veel religieuze mythen van de Azteken, Maya’s en Tolteken verwijzen naar paddenstoelen. Hun kunstwerken (daterend uit 1300-1521 na Christus) suggereren dat ze geloofden dat paddenstoelen zouden kunnen worden gebruikt om met de goden te communiceren.

De vaders van de psychedelische moderne tijd

R. Gordon Wasson 

Wasson, een succesvolle bankier en grote fan van paddo’s, reisde door Mexico toen hij bij een Mazateekse ceremonie terechtkwam. De Mazateekse rituelen worden uitgevoerd door een sjamaan en omvatten het gebruik van psilocybine om met God te communiceren en verlichting te zoeken, wat niet ver verwijderd is van de ideologieën van oude culturen. In een uiteenzetting van Life Magazine uit 1957 bedacht Wasson de term ‘magische paddestoelen’, die de aandacht trok van een breed scala aan mensen, waaronder Albert Hoffman.

Albert Hoffman

Wasson bracht een monster mee dat hij vervolgens naar Hoffman stuurde, de Zwitserse chemicus die bekend zou worden door het ontdekken van LSD. Hofmann isoleerde psilocybine en ontwikkelde een synthese voor het medicijn in zijn laboratorium bij Sandoz Pharmaceuticals, dat toen begon met de productie van pillen van 2 mg die voor onderzoeksdoeleinden werden gedistribueerd.

Timothy Leary 

Leary las voor het eerst het “Magic Mushrooms-artikel” in het tijdschrift Life in 1960 en besloot naar Mexico te reizen en het zelf te ervaren. Toen hij dat deed, beweerde hij onomkeerbaar veranderd te zijn en meer over zijn brein en zichzelf te hebben geleerd dan in 15 jaar school. Daarna keert hij terug naar Harvard University en richtte hij het Harvard Psilocybin Project op om psychedelische drugsproeven uit te voeren.

Oorlog tegen drugs

De oorlog tegen drugs is niets nieuws en gaat terug op de inspanningen van de kolonialisten om inheemse gemeenschappen in Amerika te verbieden psychedelica zoals Peyote en psilocybine te gebruiken. Het verbod op psychedelica werd echter pas in de twintigste eeuw op grote schaal toegepast.

Aan het eind van de jaren zestig groeide de rage over psychedelische drugs op straat en in de laboratoria, maar dit zou spoedig eindigen met het verbod op psychotrope medicatie van de VN-conventie van 1971. Sinds 1969 had Richard Nixon duidelijk gemaakt dat hij geen fan was van psychedelica, en twee jaar later besloot hij er iets aan te doen en nam hij de Controlled Substances Act aan, waarmee hij zijn beruchte ‘War on Drugs’ begon.

Dit perspectief op psychedelica zou een vreselijk stigma met zich meebrengen met een dansende hippie, woedende protesten of iemand die uit een raam springt terwijl hij hallucineert en zou pas veranderen in het begin van de jaren 2000, toen het onderzoek in de medische wereld begon.

Medicinale ontwikkelingen

Nog niet zo lang geleden, in 2006, bevestigden onderzoekers van de Johns Hopkins University wat we altijd al wisten: paddo’s kunnen voorgoed worden gebruikt! Als een natuurlijker alternatief kunnen paddo’s worden gebruikt om verschillende psychische aandoeningen zoals PTSS en angst te behandelen, vooral bij terminaal zieke patiënten.

Sindsdien is er een wijdverbreide decriminalisering van psychedelica geweest, maar bereikt het zijn doelgroep nog steeds niet. Gesteund door moderne technologieën en hernieuwde interesse, worden psychedelica bestudeerd door wetenschappers en faciliteiten over de hele wereld om te zien of ze kunnen helpen bij veelvoorkomende ziekten.

Hoewel het proces turbulent zal zijn, is de legalisering van psychedelica slechts een kwestie van tijd. Wetenschappers worden zich al bewust van de voordelen die ze kunnen bieden, vooral bij het gebruik van psychedelica in gematigde hoeveelheden. Misschien wordt psilocybine binnenkort een substantieel onderdeel van de routine van de gewone persoon.

Vorig jaar dienden onderzoekers van Yale een enkele dosis psilocybine toe aan muizen en vonden niet alleen een onmiddellijke toename in de verbinding van neuronen, maar ook een langdurige. Deze studie begint de vooruitzichten te verbeteren voor mensen die worstelen met hun geestelijke gezondheid. Er werd aangetoond dat door de behandeling van psilocybine de neuronen die verloren waren gegaan tijdens het worstelen met depressie, hun verbindingen in de hersenen konden herstellen. Dit, samen met de andere onderzoeken die de effectiviteit van het medicijn ondersteunen, leidt de weg door de wereld van de geestelijke gezondheid in nieuwe, niet-farmacologische behandelingen voor depressie, angst, PTSS, stemmingsstoornissen en meer.

De toekomst van psychedelica

De toekomst van psychedelica ziet er rooskleurig uit! Naarmate decriminalisering en legalisatie wereldwijd steeds gebruikelijker worden, blijven de voordelen binnenstromen. Ze worden verder bewezen, niet alleen door de individuele gebruiker, maar ook door de wetenschappelijke gemeenschap. In de toekomst blijven nieuwe behandelingsmodaliteiten in de geestelijke gezondheidszorg zich ontwikkelen en veranderen de benadering van therapie voor psychische aandoeningen.

Degenen die ooit dachten dat je door de effecten van psychedelica uit een raam zou springen, begrijpen nu dat het misschien een van de weinige dingen is die iemand ervan weerhoudt te springen vanwege de toename in stemming en verbinding met de wereld in een moment van wanhoop. Het volgende hoofdstuk van de ontwikkeling van psychedelica is dat van de biotechnologie en de ontdekking van nieuwe drugs en hun toepassingen. Verdere toepassingen van de medicijnen zullen worden ontwikkeld en onderzocht op hun voordelen.

Naarmate deze veranderingen in de behandeling tot stand komen, zal het stigma dat ooit op psychedelica bestond, veranderen en zullen systemische veranderingen optreden in de manier waarop psychedelica worden geclassificeerd als drugs en het gebruik ervan. We kunnen nu aandelen kopen in verschillende bedrijven die het gebruik van psychedelica ontwikkelen; het is slechts een kwestie van tijd voordat ze een nietje zijn in de medicijnkast van elk huishouden om het algehele welzijn te bevorderen. Voor meer informatie of om meer te weten te komen over het gebruik van psychedelica, ga je naar de rest van microdosebros.nl en de online winkel om onze vele soorten truffels, paddo’s en meer te zien!

Referenties

https://adf.org.au/drug-facts/psychedelics/ 

https://www.visualcapitalist.com/the-history-of-psychedelics-part-1-of-2/ 

https://www.visualcapitalist.com/the-history-of-psychedelics-part-2-of-2/ 

https://timeline.com/the-history-of-psychedelics-and-psychotherapy-fe70f72557aa 

https://doubleblindmag.com/mushrooms/about-magic-mushrooms/history-of-psilocybin/ 

https://canex.co.uk/psychedelics-history-ancient-tradition/ 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3050654/